I spåren av en allt starkare högerkonservativ rörelse som på olika vis gör försök att hämta politisk kraft från den svenska folkhemsideologin finns det en påkallad nödvändighet att vända uppmärksamheten till det Svenska Folkhemmet. Att syna de ljusa rummen och sätta ljus på de mörka hörnen. Doftproven är hämtade från såväl mörka hörn som blanka bänkskivor som doftade ängar och stinkande dypölar. Medverkande: Anneli Jordahl, Ingela C Johansson, Rikard Heberling, tina carlsson.
Arrangeras i samarbete med ABF.
14.00 Folkhemmets typografi: Bröderna Lagerström
Ett föredrag av Rikard Heberling
Heberling berättar om folkhemmets grafiska formgivning med utgångspunkt i tryckeriet och förlaget Bröderna Lagerström, verksamt i Stockholm mellan 1903 och 1971. Genom nedslag i företagets historia diskuteras tre ideal som ofta förknippas med folkhemmet: neutralitet, standardisering och samförstånd. I fokus står frågan hur tryckerinäringen formade och formades av den framväxande välfärdsstaten.
15.00 Children of the World, 1972 – Swedish episode
En föreläsning av Ingela C Johansson
Konstnären Ingela Johansson berättar om det japanska barnprogrammet Children of the World, 1972–1981, där familjer från olika delar av världen medverkar. I det svenska avsnittet från 1972 får vi följa med hem till Ingela Johanssons familj och systrar i ett brukssamhälle. Det japanska barnprogrammet befinner sig i ett gränsland mellan dokumentär och saga, och i avsnittet möter man en idealiserad och mytologiserad bild av Sverige och svenskarna.
16.00 Dylukt – De ej äktfödda
Föreläsning av Anneli Jordahl
Jordahl föreläser, och speglar sig själv, i Birgitta Trotzigs roman Dykungens dotter, en av 1900-talets starkaste arbetarskildringar. Här finns ett historiskt perspektiv på hur ensamstående mödrar blev samhällets utstötta. De utomäktenskapliga uppfattades som ett hot mot kärnfamiljen, där det rådde en utpräglad skötsamhetskultur. Om barnet dessutom var mörkhårigt, som fabriksarbeterskans dotter i romanen, stänges dörrarna till gemenskapen. Romanen visar hur kvinnor bidrog till produktiviteten inom välfärdssamhället, utan att få ta del av dess frukter.
17.00 jag vet hur folkhemmet luktar
En performativ föreläsning av tina carlsson
carlsson presenterar i sin föreläsning biografiska texter hämtade ur sitt projekt ”jag vet hur folkhemmet luktar”. I sitt skrivande har hon utgått från uppväxtrelationen till sina föräldrar och farföräldrar. Utifrån egna erfarenheter ger carlsson därmed folkhemmet kropp från ett inifrånperspektiv. De varma skildringarna av en familj i folkhemssverige, möter motstånd i paratexter som ligger under huvudtexten.